Jak by měl vypadat pokoj pro prvňáčka / školáka?

Pokud se snažíte přebudovat pokoj pro malé dítě na studentský pokoj, pamatujte na základní pravidlo. V pokoji pro prvňáčka / školáka by měl být vytvořen prostor pro kvalitní spánek, prostor pro učení a psaní úkolů a samozřejmě i prostor pro hraní. Všechny tyto tři zóny je zapotřebí detailně naplánovat, v dětském pokoji vhodně rozmístit a barevně pak celý pokoj doladit.

Prostor pro kvalitní spánek – velký pokoj
Zóna pro spaní je pro prvňáčka v dětském pokoji asi nejdůležitější. Školáček by měl mít v pokoji kvalitní postel s roštem. Zdravý spánek je totiž základem zdravého života a malý školáček se potřebuje na další školní den náležitě vyspat. Je jedno, zda si do dětského pokoje pořídíte postel z lamina nebo postel z masivu. Pokud máte v dětském pokoji dostatek prostoru, doporučujeme pořídit si místo klasického jednolůžka postel větší, tedy postel jeden a půl lůžka. Časem zjistíte, že postel větších rozměrů bude pro vaše potomky naprosto ideální investicí. Zda zvolit postel s úložným prostorem nebo postel bez úložného prostoru, už necháme jen na vás. Do úložného prostoru můžete jednoduše ukrýt nejen peřiny a polštáře, ale i všechny nepotřebné věci.

Pokoj pro prvňáčka / školáka Pokoj pro školáka Dětský pokoj pro školáka Postel do dětského pokoje

Máte-li spíše opačný problém, tedy malý pokoj nebo potřebujete vytvořit pokojíček pro více dětí, ideální variantou pro vás budou palandy nebo vyvýšené postele, pod kterými si mohou vaše děti hrát. Místo pod vyvýšenými postelemi je možno využít také jako prostor pro různé skříňky, police či jiné kusy nábytku. Ke každé posteli byste měli mít v dětském pokoji i noční stolek, na který umístíte dítěti lampičku, nebo na který si bude moci odkládat knížku s pohádkami.

Prostor pro učení a psaní úkolů
Kromě prostoru pro spaní je v pokoji pro prvňáčka / školáka nutno vytvořit i zónu, do které umístíte psací stůl a židli. Psací stoly existují v mnoha provedeních, tj. klasické psací stoly, výškově nastavitelné psaní stoly, psací stoly se sklopnou deskou, atd. K psacímu stolu si můžete přiobjednat pojízdný nebo na pevno přimontovaný kontejner, do kterého si bude vaše dítě odkládat učebnice, sešity nebo školní pomůcky. Při výběru židle se můžete rozhodovat mezi zcela běžnými jezdícími židlemi pro děti nebo mezi širokou nabídkou výškově nastavitelných židlí. U židle si dejte pozor na to, aby vaše dítě u stolu správně sedělo, aby dosáhlo nohama pevně na zem, a aby měla židle možnost polohovat výšku a sklon opěrky zad. Ideální variantou pro děti školního věku jsou tzv. výškově nastavitelné židle neboli rostoucí židle. Jejich výšku můžete s růstem svého dítěte opakovaně měnit. Na psací stůl doporučujeme pořídit kvalitní polohovatelnou lampičku a nějakou podložku na psaní a kreslení, aby dítě hned při svém prvním výtvarném pokusu neponičilo nově pořízený psací stůl.

Prostor pro hraní
Nikdy nezapomínejte nechat svému dítěti v dětském pokoji prostor pro hraní. Stačí koberec uprostřed pokoje, na kterém si bude moci hrát se svými oblíbenými hračkami. Tím, že vaše dítě nastupuje do první třídy, nepřestává být dítětem. Věřte, že si bude chtít po splnění svých školních povinností i nadále hrát se svými sourozenci nebo kamarády.

Ostatní nábytek v pokoji pro školáka
Do pokoje pro školáka patří samozřejmě také knihovna, poličky, různé uzavíratelné komody nebo v dnešní době moderní korpusy na plastové boxy, do nichž se velmi dobře ukládají veškeré hračky, které vaše dítě má. Základem každého pokoje je navíc i dostatečně veliká šatní skříň. S nábytkem to však příliš nepřehánějte, pořiďte jen to nejnutnější. Snažte se, aby byl dětský pokoj vzdušný.

Psací stůl pro prvňáčka Komody do dětského pokoje pro prvňáčka, školáka Úložné prostory pro prvňáčka Dětský pokoj pro prvňáčka

Nevíte si rady? Poradíme vám!
Pokud si nevíte rady, s tím, jaký nábytek do interiéru dětského pokoje zvolit, jak nakombinovat barvy zdí, nábytku nebo dekorací, sjednejte si schůzku s naším bytovým designérem, který vám vytvoří 3D grafický návrh dětského pokoje. Uděláte si tak okamžitou představu o tom, jak bude dětský pokoj po realizaci vypadat. Umíme vyrobit dětské pokoje v široké škále barev lamina nebo masivu. Záleží jen na vašem vkusu, prostoru a vašich finančních možnostech.

Více informací o dětských pokojích naleznete na záložce Dětské pokoje Plzeň.