Dýha – dýhovaná deska – DTDD

Co je to dýha? Jak se vyrábí? Jak vypadá dýhovaná deska? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody dýhovaných desek? A mnohem více na téma dýha / dýhovaná deska..

Co je to dýha a jak se vyrábí?
Dýha je slabá vrstva masivního dřeva, nejčastěji o tloušťce 0,3 – 5 mm, která se používá k výrobě dýhovaných desek. Dýhované desky se vyrábí tak, že se na nosné dřevotřískové desky (DTD) nebo MDF desky nalepí tenká vrstva masivního dřeva. Hrany dýhovaných desek se opatří tenkou „páskou“, stejně jako tomu bývá u desek z lamina neboli LTD. V případě dýhovaných desek se však nejedná  o umělý materiál, jako jsou ABS hrany u lamina, ale opět o tenký proužek masivního dřeva.

Jak dýhovaná deska vypadá?
Finální vzhled dýhované desky (DTDD) závisí nejen na tom, z jaké dřeviny byla dýha vyrobena, ale také na směru řezu. Použít lze v zásadě jakákoliv běžná česká nebo cizokrajná dřevina. Dýha lze také vyrobit uměle a to tak, že se sesadí tenké proužky dřeva na dřevotřískovou desku a tím vznikne po celé desce zcela stejný dekor. V případě, že je na dýhu použito podélného řezu dřeviny, vznikne na dýhované desce květovaná struktura neboli fládr. V případě šikmého řezu pak dýha s podélným vláknem. Jaký vzhled dýhované desky si zvolíte už záleží jen a jen na vás.

Jak vypadá nábytek vyráběný z dýhovaných desek?
V podstatě velmi podobně, jako nábytek z masivu. Hlavním rozdílem je především to, že struktura dýhované desky je pravidelnější, než tomu bývá u struktury masivního dřeva.

Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody dýhovaných desek?
Dýhované desky jsou v současné době velmi často používány na výrobu moderního designu nábytku. Mezi hlavní výhody dýhované desky patří především to, že je výrazně levnější než masivní dřevo, je v některých případech odolnější než masiv a to především proto, že se ve velkých plochách nekroutí. Další výhodou je pak například to, že velmi věrohodně imituje masiv a že lze dýhované desky stejně jako dřevo masivní povrchově upravovat, mořit a lakovat. Nábytek z dýhovaných desek je velmi vzdušný a elegantní. Za nevýhodudýhovaných desek můžeme považovat asi jen to, že dýha je přírodní materiál, a tudíž může během let pracovat nebo měnit barvu.

ýhované desky - vzorník

Zakázkové truhlářství Plzeň vyrábí nejen moderní kuchyně, vestavěné skříně na míru, interiérový nábytek z masivu i z lamina, dětské pokoje pro vaše nejmenší, schodiště, dveře, kancelářský nábytek, ale také zahradní stavby, jako například pergoly a altány a mnoho dalšího ze dřeva.