Návrh vestavěné skříně – s online návrhářem vestavěných skříní nebo bez?

Nemáte kam ukládat oblečení? Shází vám prostor, kam umístíte krabice s ne příliš potřebnými věcmi? Nechcete, aby bylo na první pohled patrné, co které v polici máte? Pak potřebujete vestavěnou skříň!

Vestavěné skříně lze použít k jakémukoliv účelu
Vestavěné skříně si jejich majitelé většinou pořizují do ložnic nebo dětských pokojů za účelem ukládání oblečení. Jedná se sice o nejčastější využití vestavěných skříní, ne však jediné. Vestavěné skříně lze využit i v jiných místnostech, například pro ukládání věcí, které nechceme, aby byly na první pohled patrné.

Vestavěné skříně obecně šetří prostor ve vašem bydlení, lze do nich ukrýt celá řada věcí a navíc působí jako významný interiérový doplněk.

Při plánování vestavěné skříně byste si měli zodpovědět následující otázky:

Kolik peněz chcete do vestavěné skříně investovat?
Investici do vestavěných skříní je nutné důkladně promyslet. Cena vestavěné skříně se většinou pohybuje v desítkách tisíc korun. Vestavěné skříně velkých rozměrů, s celou řadou moderních doplňků můžete pořídit, ale i v hodnotě sto tisíc korun. Proto je již při plánování vestavěné skříně nutné vědět, od koho si skříň koupíte, co od ní očekáváte a jak chcete, aby vaše vestavěná skříň vypadala.

Kde vestavěnou skříň pořídíte?
To zda si vestavěnou skříň pořídíte jako sériovou skříň v obchodním domě či v prodejně nábytku nebo zda si ji necháte vyrobit na zakázku u svého truhláře, záleží většinou na ceně, kterou chcete do vestavěné skříně investovat. Dále pak i na prostoru, který máte pro vestavěnou skříň určený. Pokud chcete umístit vestavěnou skříň do atypického prostoru, například do rohu místnosti nebo chcete, aby vestavěná skříň kopírovala šikmou stěnu vašeho stropu, nezbyde vám nic jiného, než si objednat vestavěnou skříň na míru. Obchodní domy totiž tyto atypické rozměry nenabízejí.

Jak velký prostor pro vestavěnou skříň v místnosti máte?
Zkušenému truhláři stačí ukázat prostor, do kterého budete chtít vestavěnou skříň vyrobit. Vše ostatní už si zařídí sám. Prostor si vyměří, probere s vámi konkrétní představu o vestavěné skříni, skříň vám navrhne,  vyrobí a následně i smontuje. Pokud se však rozhodnete, že si chcete sami skříň naplánovat, nezbyde vám nic jiného, než vzít do ruky metr, prostor přeměřit a nakreslit plánek vestavěné skříně. Na pomoc můžete využít celé řady online návrhářů vestavěných skříní. Ty vám pomohou vytvořit uspořádání skříně do finální podoby. Pamatujte však na to, že přední dveře potřebují většinou pro svůj pojezd kolejnice, které zaberou cca 10 cm. O tento rozměr musíte snížit hloubku vestavěné skříně. Výšku a šířku vestavěné skříně zjistíte podle rozměru volného prostoru. Nezapomeňte také přeměřit, zda máte rovnou podlahu, protože pokud tomu tak není, musíte ubrat potřebné centimetry na její dorovnání.

Jak funguje online návrhář vestavěných skříní?
Nejprve si musíte navolit požadovanou výšku, šířku a hloubku skříně. Online návrhář vestavěných skříní vám navrhne počet korpusů, které by měla vaše vestavěná skříň mít. Počet korpusů určuje vnitřní dělení skříně na jednotlivé části. Vy máte ve většině případů možnost počet korpusů zvýšit nebo snížit. Kromě počtu korpusů musíte navolit i materiál a barvu vámi požadovaného korpusu a uspořádání jednotlivých částí skříně. Když máte návrh korpusů hotový, navolíte v online návrháři ještě způsob dělení dveří, počet dveří, rám skříně, tj. typ a barva profilu dveří a samozřejmě i barvu a výplň jednotlivých typů dveří. V online návrháři vestavěných skříní si uděláte konkrétní představu, jak bude vaše vestavěná skříň ve finále vypadat. Je to dobrý pomocník, avšak jednu velkou nevýhodu má. Lze vybírat jen z již předem nadefinovaných modulů, proto se může stát, že v nabídce nenaleznete to, co od vestavěné skříně požadujete.

Co od vestavěné skříně očekáváte?
Před samotným objednáním vestavěné skříně si musíte velmi dobře promyslet, jak chcete skříň uspořádat. Měli byste vědět, co budete umisťovat do horních, hůře přístupných míst nebo naopak do spodních, ke kterým se budete muset ohýbat. Prostřední část vestavěných skříní bývá většinou obdobná, tzn., že se do vestavěných skříní pořizují šatní tyče pro ramínka s oblečením, zásuvky a police.

Jaké doplňky chcete do vestavěné skříně objednat?
Moderní vestavěné skříně by neměly postrádat drátěný program, což jsou různé výsuvné koše na oblečení nebo boty, držáky na kravaty či kalhoty. Dobře promyslete, zda si zvolíte šatní tyč pevnou nebo sklopnou šatní tyč, či zda vám budou stačit obyčejné police nebo místo nic zvolíte raději zásuvky. Další vychytávkou může být například teleskopická tyč, díky které můžete umístit oblečení i do nejvyšších míst skříně, kam bez židle nedosáhnete. Jedním pohybem teleskopické tyče k sobě přitáhnete vše, co je na ní zavěšené. Samozřejmě, že větší komfort pro vás představuje i navýšení celkové ceny vestavěné skříně.

Z jakého materiálu chcete vestavěnou skříň vyrobit?
Na korpusy vestavěné skříně a na vnitřní uspořádání se používá nejčastěji lamino nebo dýhovaná dřevotříska. Dýha je samozřejmě dražší variantou, než je lamino. Kromě toho, že vám skříň z lamina vyjde levněji, má lamio i další výhody. Vzorníky lamin, které můžete na výrobu vestavěné skříně použít, jsou velmi bohaté. V nabídce můžete najít desítky barevných i designových vzorů od různých dodavatelů. Dýha však lze oproti laminu namořit do požadovaného odstínu a barevně sladit s ostatními kusy nábytku v místnosti.

Na dveře vestavěné skříně lze použít již výše zmiňované materiály, tj. lamino nebo dýhu. Kromě nich můžete nechat vyrobit dveře vestavěné skříně ze skla typu lakomat, lakobel nebo metelux. Sklo se vyrábí ve variantě mírně průhledné, ale i neprůhledné a má různé barevné odstíny. Variant, jaké sklo na dveře vestavěné skříně použít existuje celá řada. Kromě skla lze dveře vestavěné skříně doplnit i tenkou vrstvou zrcadla.

Kdo vám vestavěnou skříň dopraví a namontuje?
V případě, že si necháváte vestavěnou skříň nacenit u více firem, nesrovnávejte jen výslednou cenu, ale i to, co v nabídce máte. Porovnejte, zda vám daný výrobce nabízí i dopravu na místo určení, montáž vestavěné skříně či zda do cenové nabídky započítal i vámi požadované doplňky  vnitřního uspořádání skříně. Nejlevnější nabídka totiž nemusí být vždy zárukou kvality. Vždy dejte raději na reference na dané zakázkové truhlářství a na fotografie již realizovaných zakázek.

Vestavěné skříně na míru Skříně na míru Vestavěné skříně na zakázku Vestavěné skříně Plzeň  Vestavěné skříně Plzeň Vestavěné skříně Plzeň