Masiv – drahá krása

Masiv je považován za stálici na trhu. Dle odborníků se jedná o nejkvalitnější, nejvíce ekologický a nejdéle používaný materiál na výrobu nábytku. Mezi lidmi je oblíben především svoji krásnou dřevěnou texturou.

Tvrdost dřeva ovlivňuje finální kvalitu výrobku
Jak kvalitní masivní výrobek bude, určuje kromě způsobu zpracování truhlářem, také to, jaký druh masivního dřeva si pro výrobu zvolíte. Čím tvrdší dřevo si vyberete, tím větší životnost daný kus nábytku bude mít. Jenže kvalitní tvrdé dřevo (dub, teakové dřevo, třešeň, mahagon, buk, borovice) je většinou i velmi drahé. Pokud se tedy rozhodnete pro levnější variantu nábytku, například ze smrku, může se stát, že bude povrch nábytku brzy poškozen. Na měkkém dřevu (smrk, jasan, lípa, olše) jsou totiž vidět všechny škrábance a promáčknutí.

Výhody a nevýhody masivu
Mezi největší výhodu masivu patří to, že z něj lze vyrobit téměř cokoliv, dřevo je tvarovatelné, ohýbatelné, lze různě napojovat, frézovat, mořit či jinak upravovat. Masivní dřevo lze nechat namořit do požadovaného barevného odstínu a použít tak do jakéhokoliv interiéru. Za další plus lze považovat možnost renovace poškozených částí masivního nábytku.  Za nevýhodu masivu považujeme například to, že při použití velkých masivních ploch může dojít k jeho kroucení.  Masivní dřevo je náročnější  na údržbu, má menší tvarovou, rozměrovou i barevnou stálost. Masiv může v průběhu času tmavnout nebo naopak blednout. Díky vyšší vstupní ceně materiálu a nákladnějšímu způsobu zpracování se od jeho hojného užívání v současné době upouští a masiv je velmi často nahrazován dýhou nebo levnějším laminem.

Na co se nejčastěji masiv používá?
Z masivního dřeva se vyrábí nejen interiérový nábytek, ale také schodiště, podlahy, obklady stěn, dveře či okna. Je využíván především na venkovní stavby, altány, pergoly, zahradní domky, chaty, ploty, zábradlí, atd.

Mějte však na paměti, že nábytek z přírodního masivního dřeva je opravdu krásný a dodává vašemu interiéru jedinečnost a stylovost!

Masiv teak Masiv dub Masiv merenti Masiv smrk

Zakázkové truhlářství Plzeň vyrábí nejen moderní kuchyně, vestavěné skříně na míru, interiérový nábytek z masivu i z lamina, dětské pokoje pro vaše nejmenší, schodiště, dveře, kancelářský nábytek, ale také zahradní stavby, jako například pergoly a altány a mnoho dalšího ze dřeva.